vrijdag 5 februari 2016

Eerst laatste zin vorig bericht verbeteren: het moest Afrika fan zijn i. P. V. Afrikaan fan.

Na 7 dagen fietsen door Rwanda vandaag rustdag in Muzanse . Het is hier even een haven van rust namelijk in  een oud klooster omgebouwd tot hotel en camping. Morgen trekken we al Oeganda in.

RWANDA

land van de 1000 heuvels is echt niet gelogen
Prachtige mountainbikeroutes kunnen fietsen door  feeëriek landschap :   het volgen van de Congo Nile trail  was pittig en technisch ( soms fiets moeten duwen)maar  een van de mooiste Mb routes dat ik ooit gefietst heb. Eucaliptusbomen, bananenplantages, het Kivumeer dat de grens met Congo vormt,  rijstvelden theeplantages, dorpen en opnieuw kinderen en nog eens kinderen . Meestal lief en enthousiast maar vanaf 10 a 12 jaar toch vervelend vooral als ze opdringerig geld vragen, naast en achter je fiets lopen en wel eens in je achterzak proberen te zitten . Alleen fietsen is niet echt aan te raden.

Een andere etappe was door een stuk regenwoud in een grijze mistige sfeer. Heel speciaal . Zeker een feest voor de liefhebbers van vogels en orchideeën. Zie fotos op facebook website van bikedreams. com.

Tijdens het fietsen blijft het meestal droog maar ' s avonds kan het wel eens hevig onweren .  Kamperen vormt dan misschien wel je karakter maar op deze rustdag heb ik toch voor een kamer geopteerd . Alles laten drogen , kledij en fiets wassen, stadje eens in,  en een uitgebreide siesta .

Enkele voorvallen:

Ben 5 dagen geleden gevallen .  Geen heroische val maar wel in een stenen afwateringskanaal 1,5 m naar beneden pal op mijn rug.  Fietsen gaat maar liggen, rechtstaan , duwen en steunen zijn zeer pijnlijk . Hoesten is afschuwelijk. Ontstekingsremmers en pijnstillers zijn aan de orde  .... denk dat rugspieren naast WK ontstoken zijn. Zal er toch nog dik 3 weken mee moeten  fietsen .

Gisteren tijdens de lunchstop was mijn zonnebril uit mijn helm verdwenen.  Dus door een van de kinderen eruit genomen. Een van de organisatoren heeft dan met een briefje van 5000 Rwandese franken ( nog geen 5 €) gezwaaid om te weten te komen wie hem had .  Vlug werd de pakker verklikt . Volgde dan nog een stenengevecht onder de kinderen , vooral omdat verklikker het geld kreeg.....maar ik heb mijn bril gelukkig terug.

In de kleine  dorpen hebben velen nog geen blanken gezien en lachen zich te pletter ... grappig

Dus  Rwanda :

Prachtig land
Minder arm dan Tanzania maar toch .... nog veel hulp en ondersteuning nodig
Aangename temperatuur met hevige plensbuien
Misschien iets efficiënter dan Tanzania maar nog steeds tergend traag of niet functionerend. Vb: ze nemen je was aan en beloven dat alles zal klaar zijn tegen je vertrek .... maar je krijgt het kletsnat terug , ...want de zon heeft niet geschenen  (is dan hun uitleg) en dan sta je daar !

Natte broek op de fiets zelfs dat went !

Opnieuw toch maar zeggen dat dit een fantastische reis is door een zeer speciaal deel van de wereld.

Morgen naar Oeganda .










4 opmerkingen:

  1. Hihi kleine nuance Afrika fan ipv Afrikaan-fan! ;-)
    En het belangrijkste lukt nog, fietsen,fietsen...fantastisch! mr je rug toch goed verzorgen he! Ik kijk al uit nr je thuiskomst om je zelf je belevenissen te horen vertellen! Mr geniet nog met volle teugen van het laatste stuk! Vele groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schitterend reisverslag, Ghily.
    Verzorg je rug en kom veilig terug.
    Met een nieuwe fotoreportage!

    Groeten.
    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ghily, "keep riding and stay on the road" zou ik zeggen. De foto's op de "bike-dream-site" bevestigen jou avonturen. Hopelijk belet de hinder na je val je niet om te genieten van het laatste deel van deze tocht, grtjs Rudy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag ghily, tof om jouw avonturen te volgen. Hopelijk geneest je rug toch snel. Verzorg je en vooral genoeg nog!! Groetjes, veerle

    BeantwoordenVerwijderen